Pokrzywa

Pokrzywa to chwast, którego raczej nie trzeba nikomu przedstawiać, a bliskie spotkania z nią niekoniecznie należą do przyjemnych. Pokrzywa znana jest ze swych parzących właściwości, ale na szczęście jej działanie nie ogranicza się tylko do tego.

Pokrzywa pełna zalet

Od wieków pokrzywa była ceniona również za swoje magiczne, lecznicze i smakowe właściwości. Roślina występuje nie tylko w Europie, ale również w Amerykach Północnej i Południowej, w Azji i Afryce. Można powiedzieć, że zna ją cały świat. Rośnie dziko w zaroślach, na łąkach, w przydomowych ogródkach. Charakterystyczne oparzenia powstają z powodu szczeciniastych włosków parzących. Łodyga może osiągać długość 3 metrów, więc na szczęście trudno ją przegapić.

Liście mają różne kształty i rozmiary, największe mogą osiągać 13 centymetrów długości. Pokrzywę powinno się zbierać od maja do września, najlepiej tylko pędy przed kwitnieniem, dobrze jest mieć wtedy ze sobą nie tylko kosz, ale również rękawice, by ustrzec się przed poparzeniami. Warto pamiętać, żeby liście zebrać dopiero po ususzeniu pokrzywy, a suszyć w zacienionym, suchym miejscu. Z kolei najlepszymi miesiącami do zbierania owoców są sierpień i wrzesień.

Nalewka czy wywar?

Najlepiej jedno i drugie! O leczniczych właściwościach pokrzywy pisano już w starożytności, stosując pokrzywę do tamowania krwotoków oraz leczenia zatruć pokarmowych. Napar z pokrzywy pijał Hipokrates oraz Pliniusz Starszy, rzymski pisarz i historyk, autor "Historii Naturalnej". W średniowieczu właściwości pokrzywy zachwalał Paracelsus - ojciec medycyny nowożytnej. Nic więc dziwnego, że sława pokrzywy przetrwała wieki i choć trochę zakurzona, dotarła i do nas.

Medycyna ludowa uplasowała pokrzywę w czołówce leczniczych ziół, ze względu na bogactwo witamin, które się w niej kryją. Przede wszystkim pokrzywa jest świetnym źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C, które wzmacniają organizm. Dodatkowo pokrzywa zawiera witaminy A, B oraz witaminę K. Taki zestaw zapewnia doskonałe wzmocnienie i oczyszczanie nerek. Zalet pokrzywy jest tyle, że można byłoby napisać mini podręcznik ziołoleczniczy na jej temat, ale przede wszystkim pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy.

Naukowcy odkryli, że pokrzywa posiada właściwości immunologiczne, regulując aktywność komórek odpornościowych, pomaga w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Od czasów słynnego medyka Awicenny, wiemy też, że pokrzywa korzystnie wpływa na pracę nerek i pomaga w leczeniu różnych rodzajów stanów zapalnych pęcherza. Ale to nie wszystko. Pokrzywa doskonale sprawdzi się również jako specyfik upiększający. Wywar z pokrzywy czyni cuda z włosami i skórą głowy, zwłaszcza jeśli mamy problemy z nadmierną potliwością. Jak to działa? Bardzo prosto. Wystarczy zagotować liście pokrzywy, schłodzić wywar i po każdym umyciu głowy spłukać włosy wywarem, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać. Pokrzywę można również wykorzystać przy pielęgnacji twarzy i ciała - domowym wywarem przemywać twarz, a suszone liście stosować w kąpieli.

Pokrzywa na obiad

Może zupa z pokrzywy? To danie jest znane i lubiane w wielu częściach Polski, choć niektórym smakoszom może wydawać się nieco egzotyczne. Świeże gałązki pokrzywy można dodać do bulionu i razem gotować. Świetnym dodatkiem do letniego obiadu może być pokrzywa à la szpinak, przyrządzona i doprawiona czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Wszystkie te potrawy można przygotować bez strachu przed oparzeniami, ponieważ  liście pokrzywy sparzone gorącą wodą tracą swoje parzące właściwości.

Magiczne właściwości pokrzywy

Jak każde wyjątkowe ziele o bogatej historii zastosowań, pokrzywa posiada również właściwości, których nie sposób zmierzyć ludzką miarą. Przede wszystkim ma działanie ochronne. Oczyszcza i uzdrawia. Wzmacnia realizm, determinację w działaniu, ale również ułatwia zrozumienie samego siebie, swoich uczuć i emocji. W magii miłosnej, pokrzywę stosuje się, by odzyskać miłość i ożywić życie seksualne. Zasuszoną pokrzywę można wrzucić do lnianego woreczka, przewiązać kolorową nitką i tak zrobiony talizman, zawsze mieć przy sobie. 

Bez względu na sposób, w jaki chcemy wykorzystać pokrzywę, nie ulega wątpliwości, że jest to zioło wyjątkowe, które warto dodać do swojego zielnika, jeśli jeszcze się tego nie zrobiło.

Copyright © Agora SA